Постојат неколку легендарни за потеклото на самиот пијалок. Една приказна е мароканската за Абу ал-Хасан ал-Шадили. Легендата вели дека кога патувал во Етиопија, тој забележал птици со невообичаена виталност како се хранат со бобинки и кога ги испробал бобинките, ја доживеал истата виталност. Друга легенда откривањето на кафе ја поврзува со ученикот на шеикот Абу ал-Хасан, еш-Шадхили, Омар. Според античката хроника, Омар, кој бил познат по својата способност да ги лекува болните преку молитва, некогаш бил протеран од Мека во пустинска пештера во близина на Осазаб. Гладувајќи, Омар џвакал бобинки од околните грмушки, но открил дека се горчливи. Тој се обидел да ги пече зрната за да го подобри вкусот, но тие останале тврди. Потоа се обидел да ги зоврие за да го омекнат зрната, што резултираше со мирисна кафеава течност. По пиењето на течноста, Омар се ревитализирал и одржувал со денови. Кога за оваа „чудотворна дрога“ дознале во Мека, го замолиле Омар да се врати и бил прогласен за светец.

Друга приказна вклучува етиопски козар од 9 век, Калди, кој забележувајќи ги енергичните ефекти кога стадото јадело од светло-црвените бобинки на одредена грмушка, пробал и тој самиот. Неговата возбуда го поттикна да ги однесе бобинките на монах во блискиот манастир. Но, монахот не ја прифатил нивната употреба и ги фрлил во оган, од каде што излегла примамлива арома, предизвикувајќи други монаси да дојдат и да испитаат. Печените зрна брзо ги исфрлиле од лушпите ги растворале во врела вода, правејки го првото светло кафе. 

Повеќето историчари се согласуваат дека консумирањето кафе прво се случило во планинските области на Етиопија, тогаш познато како Абисинија. Сепак нема директни докази дека некој одгледувал или користел кафе пред 1600-тите.

05април
2020
  • 0
Category: Кафе

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претплати сѐ

за е-билтен