Секој го препознава печеното зрно кафе, но можеби нема да препознаете вистинско растение за кафе. Кафето расте на кафени дрвја со бели цветови. Дрвјата на кои расте кафето можат да пораснат и повеќе од 9 метри. Секое дрво е покриено со зелени, восочни лисја кои растат едни спроти други во парови. Сноповите со кафе растат по гранките. Бидејќи кафето расте постојано, не е чудно во исто време на дрвјата да видите цветови, зелени и зрели плодови/кафе.

Потребно се скоро една година зрната да созреат по првото цветање и околу 5 години раст да достигне целосна продукција на плодовите. Додека растенијата за кафе можат да живеат до 100 години, тие обично се најпродуктивни на возраст од 7 до 20 години. Просечното кафе дрво произведува 2 килограми зелени зрна. Дрвјата растат најдобро во области со богата почва, благи температури, чест дожд и засенчено сонце.

Во трговската индустрија за кафе, постојат два важни видови на кафе – Арабика и Робуста.

Кафе Арабика е потекнува од оригиналните кафе дрвја откриени во Етиопија. Овие дрвја произведуваат фино, благо, ароматичено кафе и претставуваат приближно 70% од светското производство на кафе. Зрното е рамно и издолжено споредено со Робуста и содржи помалку кофеин.

Кафе Робуста се одгледува во Централна и Западна Африка, делови од Југоисточна Азија, вклучувајќи Индонезија и Виетнам и Бразил. Производството на Робуста се зголемува, иако зафаќа само околу 30% од светскиот пазар.

Робуста главно се користи во мешавини и за инстант кафе. Зрното кафе Робуста е заоблено и помало во однос на Арабика. Во споредба со Арабика, гравот Робуста произведува кафе кое има карактеристичен вкус и околу 50-60% повеќе кофеин.

05април
2020
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претплати сѐ

за е-билтен