Нешто повеќе за кафето…

Секој го препознава печеното зрно кафе, но можеби нема да препознаете вистинско растение за кафе. Кафето расте на кафени дрвја со бели цветови. Дрвјата на кои расте кафето можат да пораснат и повеќе од 9 метри. Секое дрво е покриено со зелени, восочни лисја кои растат едни спроти други во парови. Сноповите со кафе растат по гранките. Бидејќи кафето ...

05април
2020
  • 0

Еспресо и неколку факти за еспресото…

Еспресо е пијалок на кој името доаѓа од процесот на подготовка од кој се создава пијалокот. Водата под висок притисок, близу точка на вриење поминува низ ситно мелени зрна кафе извлекувајќи го вкусот од нив и создавајќи одлично кафе за само 30тина секунди. Вака приготвеното кафе има ароматичен и прилично силен  и цврст вкус заради високата концентр ...

05април
2020
  • 0

Претплати сѐ

за е-билтен