Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат во пребарувачот на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате веб страницата. Кога следен пат ќе ја посетите пак истата веб страница, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат ваши податоци или информации од вашиот храд диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други сајтови.

 

Видови на колачиња 

Постојат различни видови на колачиња(cookies) во зависност од нивната намена, ние користиме неопходни колачиња и колачиња од трети страни

Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување, наплата и сл. Без овие колачиња, веб страницата не може да функционира правилно. 

Колачиња од трети страни – користењето на нашата веб-страница може да резултира со складирање одредени колачиња кои не се под наша контрола. Ова може да се случи кога веб-страницата која ја посетувате користи аналитика од трети страни или алатка за автоматизирање/управување со рекламирањето (како алатките што ги нуди Google) или се прикажуваат содржини од веб-сајт на трети страни, на пример Facebook. На овој начин ќе добиете колачиња од услугите на таа трета страна, при што moekafe не може да контролира складирањето или пристапот до овие колачиња. Во тој случај, Ви препорачуваме да ги погледнете политиките на приватност и колачиња за овие услуги на третите страни и да дознаете како овие трети страни користат колачиња.

  • Колачиња за перформанси (како дел од колачињата од трети страни) – кои прибираат информации за начинот на кој се користат нашата веб-страница, реклами и e-mail пораки и сл. Овие колачиња може да се користат за прибирање детални технички информации, како што се последните посетени веб-страници, бројот на посетени страници, дали сте отвориле одредени e-mail пораки, на кои делови од нашиот веб-сајт или e-mail пораки сте кликнале и временскиот период помеѓу две кликнувања. 
  • Функционални или трајни колачиња (како дел од колачињата од трети страни) – за запомнување на претпочитаните опции кои сте ги избрале при претходната посета на веб-страницата, како што е јазик, Вашите интереси и приказот на веб-страницата, со цел да не ги избирате повторно,
  • Колачиња за таргетирање или рекламирање (како дел од колачињата од трети страни) – На нашата  веб-страница може да користиме колачиња за таргетирање или рекламирање со цел да Ви испратиме реклами и рекламни пораки прилагодени на Вашите интереси. Овие колачиња може да приберат детални информации за Вашите најчести пребарувања низ нашата веб-страница (како, на пример, производите на кои сте кликнале). Исто така, може да се користат за препознавање кога повторно ја посетувате нашата веб-страница. Пример, овие колачиња може да се користат на нашата веб-страница за прибирање информации во врска со производите кои сте ги пребарувале, со цел да обезбедиме содржини, препораки и реклами кои Ве интересираат повеќе, да ни помогне во мерењето на ефикасноста на рекламна кампања и сл.

 

 

Функција на колачињата

Функцијата на колачињата кои ги користи moekafe е исклучиво за подобрување на корисничкото искуство и овозможување на одредени услуги. moekafe не користи колачиња со цел идентификување на корисникот, туку со цел идентификување на однесувањето на корисникот на веб страницата и идентификување на интересите на корисникот со цел прикажување на содржина и функционалност која што одговара на потребите и интересите на корисникот. Информациите кои се собираат со помош на колачињата се анонимни, и на никаков начин не го идентификуваат крајниот корисник.

Секој корисник може во секое време да ги избрише колачињата од својот веб пребарувач.

Претплати сѐ

за е-билтен